Co vše se dá vyrobit z černého bezu?

Černý bez (Sambucus nigra) je u nás velmi dobře známý keř dorůstající výšky až 9 m. V období jara se na něm objevují květy bílé až smetanové barvy seskupené v latách, které v dospělosti získají černou barvu a podobu kuliček. Ty nazýváme bezinky a lze je využít mnohými způsoby. Stejně jako květy.

Bezinky alá palačinky připravíme z květů, které ustřihneme v latách. Poté je namáčíme to běžného palačinkového těsta (vejce, cukr, hladká mouka, mléko, sůl) a smažíme na másle či oleji do zlatova.

elder-5247766_960_720

Z květů můžeme vyrobit výborný bezinkový sirup. Květy zalijeme vychladlou převařenou vodou, dáme nakrájený citron a necháme den louhovat. Na druhý den šťávu scedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou, citrony a mícháme, než se cukr rozpustí. Jakmile se tak stane, přelijeme sirup do čistých lahví.

Další možností je med. Květy ponoříme do vody spolu s citronem a ohřejeme (nevaříme). Poté necháme do druhého dne louhovat, následně bezinky vymačkáme a výluh přecedíme. Nalijeme do něj cukr a přivedeme k varu, poté pomalu vaříme, než dosáhneme hustoty medu.

Další možností je zdravá marmeláda, která se bude hodit například v zimě, kdy nám nějaké ty vitamíny nejvíce chybí. Tady už využijeme plody černého bezu, které spolu s oloupanými a na kousky nakrájenými jablky dáme vařit na sporák. Jakmile ovoce trochu změkne, rozšťoucháme a vaříme asi půl hodiny. Jakmile je ovoce rozvařené, ponorným mixérem je rozmixujeme a dochutíme cukrem. Poté již jenom plníme do čistých sklenic a dáme zavařit.

elder-2652553_960_720

Z plodů můžeme také připravit sirup. V hrnci smícháme kuličky bez větviček a lístků, cukr, kyselinu citronovou a vodu, přivedeme k varu, rozmixujeme a přes sítko propasírujeme. Tekutinu vaříme, než získá sirupovou konzistenci, poté přelijeme do lahví.

Uvedenými možnostmi to ale nekončí. Připravit si můžete také likér, víno, džem, povidla, kompot nebo jimi dozdobit třeba klasickou krupičnou kaši. Dobrou chuť!